ΚΑΡΠΟΥΖΙ Το πιο ωφέλιμο και νόστιμο δροσιστικό του καλοκαιριού Οι άγνωστες ιδιότητες του

Στο διάστημα του καλοκαιριού κι ιδιαίτερα για τις ζεστές χώρες το καρπούζι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο στους κατοίκους. Είναι ένα γευστικό φρούτο μια ωφέλιμη τροφή κι ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Από την πείρα διαπίστωσα ότι είναι σημαντική η θρεπτική του αξία. Διαπίστωσα ότι στους άρρωστους που έτρωγαν κατά την συμβουλή μου επί μία και δύο εβδομάδες μόνο καρπούζι δεν είχε ελαττωθεί το βάρος του σώματός τους, ούτε είχαν καμθεί οι σωματικές και πνευματικές τους δυνάμεις. Η θρεπτική του αξία οφείλεται στο ζάχαρο που περιέχει. Σ’ ορισμένες ποικιλίες καρπουζιού φθάνει αυτό στα 16%. Αν υπολογίσουμε την θρεπτική του δύναμη σε θερμίδες σύμφωνα με την αρχή του Antwater τότε πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι μικρή εφ’ όσον στα 100 γρ. περιέχονται μόνο 70 θερμίδες. Οπως ετόνισα και στ’ άλλα βιβλία μου ο υπολογισμός αυτός της θρεπτικής αξίας των τροφίμων δεν είναι σωστός γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει όχι μόνο μία μορφή ενέργειας, αλλά πολλές μορφές αυτής (θερμότητα, ηλεκτρική ενέργεια κλπ). Με κατάλληλα μηχανήματα καταγράφεται κι υπολογίζεται η δύναμη κάθε ενέργειας που παράγεται κατά την λειτουργία της καρδιάς.

Από τίς παρατηρήσεις διαπιστώνεται ότι στα φρούτα και στα λαχανικά περικλείεται μεγαλύτερη θρεπτική δύναμη από εκείνη που υπολογίζουν ότι έχουν σύμφωνα με τη θεωρία του Antwater.
Οι Άραβες της Παλαιστίνης λένε ότι την εποχή που ωριμάζει το καρπούζι δεν χρειάζεται να μαγειρεύει κανένας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν από την πείρα τους που απόκτησαν στο μεγάλο χρονικό διάστημα που ζουν σ’ αυτά τα μέρη. Νιώθουν χορτάτο τον εαυτό τους κάθε φορά που τρώνε την θερινή εποχή μόνο καρπούζι σε αρκετή βέβαια ποσότητα. Επί πλέον διαπιστώνουν ότι κάθε φορά που τρώνε μόνο καρπούζι χωρίς καμιά άλλη μαγειρεμένη τροφή, δεν βασανίζονται από δυσπεψία. Δεν νιώθουν ούτε δίψα, ούτε στεγνό το στόμα, ούτε βάρος στο στομάχι, όπως συμβαίνει κάθε φορά που τρώνε δύσπεπτα φαγητά.
Από την προσωπική μου πείρα διαπίστωσα κατά την παραμονή μου στην Παλαιστίνη επί ένα χρόνο ότι το συμπέρασμα αυτό των Αράβων ήταν σωστό. Στούς τόπους αυτούς που αποδείχθηκε ότι το χοιρινό κρέας και το κρασί είναι εξαιρετικά βλαβερό στην υγεία, ώστε αυτοί που ίδρυσαν τις τοπικές θρησκείες να το αποκλείσουν από το σιτηρέσιο, μόνο το καρπούζι είναι η μόνη κατάλληλη τροφή στο διάστημα του θερινού καύσωνα.
Αλλά το καρπούζι δεν είναι μόνο ένας γευστικός και θρεπτικός καρπός, αλλά και ένα εξαιρετικό φάρμακο. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση. Κάθε φορά που τρώει κανένας αρκετή ποσότητα, ουρεί συχνά και κάθε φορά μεγάλη ποσότητα ούρου. Καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια που υπάρχουν σ’ αυτό και τα νεφρά από τ’ άλατα και το πύο. Παρασύρουν τα άφθονα ούρα και τους μικρούς λίθους. Πολλοί πέτυχαν να ουρήσουν τις πέτρες που ήταν στα νεφρά τους τρώγοντας μεγάλη ποσότητα καρπουζιού.
Τις θαυμάσιες θεραπευτικές ιδιότητες του καρπουζιού να τις χρησιμοποιεί ο καθένας για να προλαβαίνει πολλές παθήσεις. Το καλοκαίρι να τρώει μία ημέρα την εβδομάδα μόνο καρπούζι όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα για να καθαρίζει τα νεφρά από τα άλατα. Και στις άλλες παθήσεις που εντοπίζονται στα νεφρά είναι ωφέλιμο το καρπούζι. Οσοι πάσχουν από χρόνιες φλεγμονές στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη, θεραπεύονται με την συστηματική καρπουζοφαγία. Τα ούρα ξαναγίνονται φυσιολογικά.
Εξαιρετική θεραπευτική επίδραση έχει το καρπούζι πάνω στις παθήσεις του ήπατος, όπως, στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδα). Πολύ ωφελεί σ’ αυτούς που πάσχουν από ίκτερο. Σε λίγες μέρες τα ούρα γίνονται φυσιολογικά.
Παράξενο φαίνεται σ’ αυτούς που πάσχουν από διάρροια, όταν τους συμβουλεύω να τρώνε καρπούζι για να θεραπευθούν απ’ αυτήν: «Αφού, συλλογίζονται, το καρπούζι είναι νερό, πως είναι δυνατό να σταματήσει την διάρροια;». Ιδιαίτερα ωφέλιμος είναι ο χυμός του καρπουζιού στα βρέφη που έχουν διάρροια. Αυτή σταματά και το παιδί συνέρχεται. Το δοκίμασα σε πολλές περιπτώσεις.
Εφάρμοσα συστηματικά την καρπουζοφαγία στους αρρώστους που έπασχαν από εξιδρωματική πλευρίτιδα. Τ’ αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο. Έπειτα από λίγες μέρες εξαφανίζονταν το υγρό, έπεφτε ο πυρετός και περνούσαν οι άρρωστοι στην ανάρρωση, που εξελίσσονταν γοργά. Σε κανένα άρρωστο δεν έκανα παρακέντηση, ούτε έδωσα φάρμακο.
Την ισχυρή θεραπευτική δύναμη του καρπουζιού στους ασθενείς που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη την διαπίστωσα πολλές φορές. Μετά από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι επακολουθεί καταπληκτική βελτίωση της κατάστασης του αρρώστου. Η βασανιστική δίψα, η πολυουρία, η φαγούρα εξαφανίζονταν από τις πρώτες ημέρες. Η αναλογία του ζαχάρου στα ούρα γίνονταν φυσιολογική κι εξαφανίζονταν το ζάχαρο από τα ούρα. Με κατάπληξη διαπίστωναν οι άρρωστοι ότι το φρούτο που λαχταρούσαν να φάνε και δεν το έτρωγαν, γιατί οι γιατροί έλεγαν σ’ αυτούς ότι είναι βλαβερό, ήταν σωτήριο γι’ αυτούς.
Επίσης ισχυρή είναι η θεραπευτική επίδραση της καρπουζοφαγίας στους αρρώστους που πάσχουν από αρθριτι- σμό. Η πάθηση αυτή, όπως εξήγησα και σ’ άλλα κεφάλαια, οφείλεται στις ίδιες αιτίες, που σ’ αυτές οφείλεται κι ο διαβήτης. Μετά μία καρπουζοφα- γία επί 2-3 εβδομάδες απαλλάσσονται από τους πόνους, ξεπρήζονται οι αρθρώσεις τους, αποκτούν δυνάμεις.
Και σ’ όλες τις άλλες εκφυλιστικές παθήσεις το καρπούζι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.
'Οσοι πάσχουν από μυοκαρδίτιδα και στο σώμα τους υπάρχουν οιδήματα, απαλλάσσονται απ’ αυτά μετά την εφαρμογή της καρπουζοφαγίας. Στους άρρωστους αυτούς, που εκτός από την καρδιά, πάσχουν το ήπαρ, τα νεφρά κι όλα τα όργανα, το καρπούζι είναι ωφελιμότερο, γιατί με την ισχυρή αποτοξινωτική του δύναμη καθαρίζει τον οργανισμό από τα δηλητήρια που υπάρχουν σ’ αυτόν. Σε κάθε περίπτωση δυσπεψίας το καρπούζι είναι περισσότερο ανεκτό απ’ όλα τα φρούτα. Είναι, βέβαια, αναγκαίο να εφαρμόσει την καρπουζοφαγία ο άρρωστος μετά μία προπαρασκευή. Ν’ αφήσει το στομάχι του αδειανό επί 2-3 ημέρες. Στο διάστημα αυτό να κάμνει κάθε ημέρα υποκλυσμό με χαμομήλι και θερμό λουτρό. Κατόπιν θ ’ αρχίσει να τρώει κάθε ημέρα 5-6 κιλά καρπούζι ή να πίνει το ζουμί τους. Άρρωστοι που βασανίζονταν από σφοδρό πόνο στο επιγάστριο απαλλάσσονται απ’ αυτόν κι από κάθε άλλο ενόχλημα μετά μία ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι. Αν συνεχίσουν αυτήν την δίαιτα επί 2-3 εβδομάδες, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. ' Ενας άρρωστος που βασανιζόταν επί δύο χρόνια από πόνο, ξυνίλες, εμετούς κι είχε αποσκελετωθεί, απαλλάχθηκε από όλα τα ενοχλήματα, στο διάστημα που είχε αναλάβει την φύλαξη ενός μποστανιού κι έτρωγε, από ανάγκη, μόνο καρπούζι. «Τότε είχα γίνει καλά κι είχα ξεχάσει ότι με πονούσε το στομάχι μου» είπε σε μένα, όταν είχε έρθει μετά δύο έτη για εξέταση.
Εκείνο που είναι βασικό, είναι να τρώνε πάντοτε το καρπούζι στο διάστημα που είναι αδειανό το στομάχι γιατί αν είναι γεμάτο προκαλεί φούσκωμα.
Οσοι υποφέρουν από εκζέματα, ψωρίαση, αιμορροΐδες, κιρσούς, μπορούν ν’ απαλλαγούν, αν εφαρμόσουν συστηματική θεραπεία με καρπούζι. Χρόνιες φλεγμονές των ούλων θεραπεύθηκαν μετά ολιγοήμερη καρπουζοφαγία.
ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ. Η αναλογία του ζαχάρου που περιέχεται στο καρπούζι εξαρτάται από τον βαθμό της ωριμότητας.
' Οσο πιο ώριμο είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του ζάχαρου που περιέχεται σ’ αυτό. Επίσης εξαρτάται από την υγρασία του εδάφους, την ποικιλία και την εποχή. Σε εκατό γραμ. φαγώσιμου μέρους του καρπουζιού περιέχονται 30 χιλ. γρ. φωσφόρου, 20 χιλ. γρ. ασβεστίου, 94 χιλ. σιδήρου, 0,05 Β, και ακαθόριστη ποσότητα από βιταμίνες Β2 και Ρ.Ρ.
Στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού το καρπούζι είναι το πιο ευχάριστο αναψυκτικό, δυστυχώς δεν το προσφέρουν τα καφενεία. Στο εξωτερικό σε πολλά αναψυκτήρια προσφέρουν φέτες καρπουζιού. Πρέπει και στον τόπο μας που παράγει άφθονο νόστιμο καρπούζι να καθιερωθεί η πώληση του καρπουζιού στα καφενεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία κλπ. αντί των εμφιαλωμένων βλαβερών αναψυκτικών.

του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ
Γιατρού